ВІТАЮ ВАС НА СТОРІНКАХ СВОГО БЛОГУ!

вівторок, 4 березня 2014 р.

ГОТУЄМОСЯ ДО УРОКУ - РЕМЕЗ

Над рікою, над водою, в'язана рукавичка висить...
Так, це гніздо ремеза. Гойдається на тоненькій гілці, пташат колихає.
А от і сам ремез. Озирнувся навколо - та й залетів у пальчик рукавички.
Ремез (Remiz pendulinus) — птах ряду горобцеподібних; довжина тіла 10—12 см, вага 7—11 г. В Україні ремез гніздовий птах усієї території, рідкісний; селиться біля водойм; живиться комахами, корисний. 
Гніздо: Гніздо ремез будує у вигляді рукавички з боковим входом у вигляді трубки.
Гніздо будують разом самка та самець з пуху тополі та очерету. Місце гніздування. Заболочені та зволожені ділянки,водойми, з наявністю очерету та високих верболозів або берез з низько звисаючим гіллям на якому будують своє гніздо


До майстрування гнізд ремези приступають у травні, саме тоді, коли вдосталь матеріалу для їхніх бавовняних кубелець. Вимощують гніздо птахи впродовж двох-трьох тижнів, причому, за останніми дослідженнями, цим займається тільки самець. Він починає лаштувати кілька гнізд і добудовує до кінця лише ті, які стали відвідувати самки.
Поява незвичного гнізда-рукавички як раз і видає присутність птахів, ним починають цікавитись люди – гнізда ремези розміщують на висоті від 1 до 10 м. Нерідко гілочки з повністю збудованим незвичним гніздом відпочивальники зламують, щоб забрати з собою. Після такої цікавості з боку людини наполегливі ремези змушені все починати спочатку. Чомусь тим колекціонерам гнізд невтямки, що одним миттєвим переламуванням гілочки вони знищують багатоденну роботу пташок, які дрібніші від людини у кілька тисяч разів. Десь наприкінці липня таке гніздо можна взяти без шкоди для птахів, бо використовують вони його для одного виведення пташенят, наступного року роблять інші гнізда.
Ближче до кінця травня наступає розпал відкладання яєць, у кладках буває 6–8 яєць білого кольору.
У розрізі по висоті у площині вхідної трубки-пальця гнізда ремеза нагадують дупла у деревах, в яких гніздяться справжні синиці. Точнісінько як з дупла ремезенята, побільшавши, починають визирати з гнізда-рукавички. Батькам залишається тільки встигати приносити корм – дорослих комах, їхніх личинок і лялечок, павуків. Затишне гніздо пташенята залишають у віці біля трьох тижнів.


http://pustunchik.ua/ua

Немає коментарів:

Дописати коментар