ВІТАЮ ВАС НА СТОРІНКАХ СВОГО БЛОГУ!

суботу, 12 квітня 2014 р.

ПЕРША ЛЮДИНА В КОСМОСІ

12 квітня 1961р. В цей день з космодрому Байконур стартувала ракета. Вона вивела на орбіту корабель-супутник “Схід” з людиною на борті. Юрій Гагарін, перший космонавт Землі, згадував потім, що коли він тільки готувався до польоту, йому, як, імовірно, і тобі теж, Земля здавалася величезною. А подивився він на неї з космосу й раптом побачив, що вона зовсім маленька!
Під ним пропливали континенти – Європа, Азія, Африка. Юрій Гагарін так писав про своє знайомство з навколоземним простором: “Я бачив хмари й легкі тіні їх на далекій милій Землі… Зовсім чорне небо виглядало поораним полем, що засіває зерном зірок… Сонце теж дивно яскраве, навіть замружившись, дивитися на нього неможливо…


Спостереження велися не тільки за небом, але й за Землею. Вона оточена ореолом ніжно-блакитних кольорів. Потім ця смуга поступово темніє, стає бірюзової, синьої, фіолетової й переходить у вугільно-чорні кольори. Цей перехід дуже гарний і радує око…
Згадалася мама, як вона в дитинстві цілувала мене… Чи знає вона, де я зараз?..”
Так людина почала освоювати нескінченні космічні простори. На цьому шляху було чимало перешкод, загадок і випробувань
Однієї з таких загадок була невагомість Як з’ясувалося, вона віднімає вагу й у корабля, і в людини. Всі предмети стають легенями, як пушинки. Перебуваючи в космічному польоті, людина не відчуває, де верх, а де низ корабля. Переміщатися в ньому можна, тільки тримаючись за що-небудь і відштовхуючись. А коли космонавти лягають спати, вони прив’язують або себе, або свої спальні мішки. Не так просто в космосі й умитися. Вода вдариться об руки, відскочить, розіб’ється на малюсінькі крапельки й буде плавати по каюті. Тому космонавти використають для вмивання спеціальні рушники, змочені гарячою або холодною водою. Зуби чистять спеціальними щітками, а зубна паста не піниться, і її можна навіть ковтати… Їжа для космонавтів готується на Землі, і під час польотів вони вживають уже готові блюда. Борщ нагадує пюре: м’ясо, лук, капуста, буряк подрібнюються на маленькі шматочки й заливаються в тубу. Підніс її до рота, мало-мало надавив – і їж на здоров’я
Джерело: http://pustunchik.ua/ua


Немає коментарів:

Дописати коментар