ВІТАЮ ВАС НА СТОРІНКАХ СВОГО БЛОГУ!

четвер, 27 лютого 2014 р.

ГОТУЄМОСЯ ДО УРОКУ - ПЕРНАТІ ЕГОЇСТИ

Відомо, що зозулі ніколи не висиджують свої яйця самі, а підкладають їх у гнізда інших видів птахів. Коли ж зозуленя вилуплюється, воно позбувається конкурентів за їжу. Всі яйця, що знаходяться в гнізді, одне за одним, воно виштовхує з гнізда. 
 Цікаво, що зозуленя, яке тільки-но вилупилося, зазвичай, буває дуже схожим на пташенят господарів. Це так, оскільки мати-зозуля заздалегідь вибирає птахів, яким збирається підкинути своє яйце.
Вона уважно стежить за будівництвом їх гнізда й кладкою яєць. Зазвичай вибір падає на господарів, що відкладають яйця однакового з яйцями зозулі розміру і кольору. 
 Дочекавшись моменту, коли птахи залишать гніздо, зозуля виймає з нього своїм загнутим дзьобом одне яйце і підкладає своє. Втім, трапляється й так, що вона не встигає підкинути своє яйце в потрібний момент, і тоді вона викрадає, розбиває або з'їдає чужі яйця, змушуючи обрану пташину пару відкласти нові. Таким чином зозуля отримує ще один шанс підкинути своє яйце вчасно. Зазвичай за літо зозулі вдається відкласти 13-20 яєць, але підкинути виходить лише 2-5 яєць. 
Пташеня зозулі перевершує за розміром своїх «прийомних батьків» в два-три рази.
Незважаючи на те, що зозулі завдають шкоди іншим птахам, розорюючи їхні гнізда, вони відіграють і корисну роль. Наприклад, зозулі знищують шкідників лісу, яких не здатні перетравити птахи, що мають ніжну травну систему. Так, вони охоче поїдають дубову гусінь і соснових шовкопрядів.
Пташеня зозулі розвивається в яйці набагато швидше пташенят інших видів птахів, приблизно за 12,5 діб. Зозуленя, що вилупилося має дуже чутливу спину. Тільки-но воно торкається інших яєць - починає вигинати спину і підніматися на лапках, прагнучи виштовхнути всі яйця або й інших пташенят з гнізда. Після цього зозуленя почне безперестанно просити їжі, тим самим відволікаючи батьків від їх впалих пташенят. Так, зозуленя буде швидко рости і за 20-22 доби покине гніздо, будучи в два-три рази більшим за розміром за своїх прийомних батьків.
http://pustunchik.ua/ua

Немає коментарів:

Дописати коментар