ВІТАЮ ВАС НА СТОРІНКАХ СВОГО БЛОГУ!

суботу, 18 січня 2014 р.

СВЯТО ХРЕЩЕННЯ ГОСПОДНЬОГО

Свято Хрещення Господнього – одне з найстародавніших свят християнської Церкви. Хрещення означає очищення душі і тіла.
Його встановлення відноситься ще до часів апостолів. Стародавня назва свята – «Єпіфанія» – явище, або «Теофанія» – Богоявлення. Слово «крещаю», «хрещу» в перекладі з грецького означає «занурюю у воду». Не можна зрозуміти сенсу і важливості хрещення, не з’ясувавши перш символічного і реального значення води у Старому Завіті. Вода – початок життя. Саме з води, заплідненої животворящим Духом, відбудуться всі живі істоти. Де немає води – там пустеля. Але вода ж може і руйнувати, і знищувати – як водою великого потопу Бог залив гріхи і зруйнував зло людське. В пам’ять того, що Спаситель Своїм Хрещенням освятив воду, буває водосвяття; напередодні свята вода освячується в храмах, а в день свята – в річках, озерах і джерелах.
 Хрещенська вода має цілющі властивості. Православні християни знають, що вона не псується протягом всього року, залишається свіжою та чистою. Святу воду необхідно зберігати поряд з іконами. Якщо ж вода все-таки зіпсувалася, значить в будинку не все благополучно.
 Вважається, що навіть якщо в звичайну воду потрапить хоч крапля водохресної, вона теж перетвориться на святу. На Водохреще треба обійти весь будинок і окропити його свяченою водою. Однією з найпопулярніших традицій у день Хрещення залишається і купання в ополонці. Таке обмивання очищає дух і тіло, зміцнює здоров’я.



Немає коментарів:

Дописати коментар